ArtFrame.nl
GERARD BOVENBERG
 

Prijsvraag kunstwerk voor 't Lage Erf


De opdracht
Ontwerp een beeld dat een moment van rust uitstraalt op een van de drukste kruispunten van Rotterdam.

De locatie
Vanuit mijn woning aan de Schiedamseweg kijk ik uit op de betreffende lokatie. Naast de drukte, is er een aantal andere opvallende kenmerken. Het is een heel licht en open punt met wijds uitzicht over het water van de Schie. Door het open karakter van de lokatie zijn de lucht, de wolken en de invloeden die het weer hierop heeft, goed zichtbaar. Het 'luchtbeeld' beweegt zich onafhankelijk van de hectiek op het kruispunt.

Het werk
Wat ik voorstel is een werk dat 'speelt' met het altijd veranderende licht en de wind.
Het wolkenbeeld neemt, onder invloed van weer en licht, steeds verschillende vormen aan. Toch beleeft men bij het kijken naar de lucht een gevoel van rust. De lucht is universeel, van alle tijden en plaatsen. Om die reden heb ik in mijn ontwerp de lucht als uitgangspunt genomen.
Het ontwerp bestaat uit een aantal masten waaraan borden zijn bevestigd die dienst doen als windwijzers. De borden zijn transparant en voorzien van afbeeldingen van een blauwe lucht met witte wolken. De afbeelding van de lucht is op zichzelf statisch, onveranderlijk. Vanwege het spiegelend oppervlak van de borden is het werk echter in interactie met de omgeving.

Licht
Het licht is van grote invloed op het beeld. Hoe grijzer het weer, hoe meer het fotobeeld met het heldere blauw en de witte wolken tevoorschijn komt.
Bij zonniger weer zal het weerspiegelde beeld het fotobeeld gaan verdringen.
In het donker zal het beeld weer een andere verschijningsvorm aannemen; het transparante blauw wordt donker, terwijl de witte reflecterende pigmenten van de wolken juist meer oplichten.
Een andere mogelijkheid is om het verlichting in de borden aan te brengen waardoor het blauwe stukje lucht in de nacht blijft zweven.


Inleidende tekst